Char siu – BBQ av fläskkarré

on

En klassisk härligt söt och aromatisk traditionell kinesisk rätt. Serveras med förvälld Pak choi och rykande färskt ris.

Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden. Stycka och skär fläskarrébiten i 8 långa cylinderformade bitar (skär längs med fibrerna). Marinera sedan köttet i en plastpåse eller skål i minst 30 minuter. Ju längre den får stå desto bättre, 12 timmar är optimalt.
Sätt ungen på 200 grader. Lägg det marinerade köttet på galler (spara marinaden), ha en plåt med en skvätt vatten under. Ställ in allt i ugn och stek i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen visar 70 grader, vänd efter 10 minuter på alla bitar.
Ta ut köttet när det är klart och pensla på med honung, låt vila minst 10 minuter.
Ha i en skvätt vatten i marinaden och koka den i cirka 5 minuter, och vips så har du en supergod sås.
Koka upp vattnet och ha i matoljan. När vattnet kokar har du i pak choi och förväll den i cirka 2-3 minuter. Sila sedan av och drissla över soya och sesamolja.
Servera allt med nykokt ris, koriander och salladslök.

Kött:
1 kg fläskkarré, i bit
1 msk honung
Marinad:
2 msk vitt vin (eller risvin)
4 msk strösocker
2 krm five spice
1 stjärnanis, mortlad
1 dl hoisinsås (kinesisk sås som finns i alla asiatiska livsmedelsaffärer)
Sallad:
4 pak choi
1 l vatten
2 msk soja
1 tsk sesamolja
1 msk matolja
Till servering:
kokt ris, koriander, salladslök, sesamfrön