Samgyupsal – Grillat Sidfläsk

on

Samgyupsal gui, som är grillad färsk fläsk, är mycket populär i Korea. Det är lätt att förbereda eftersom du inte behöver marinera köttet.

Hemma använder vi en portabel gasolgrill eller elgrill för att laga mat vid bordet, eller så eldar vi upp grillen utomhus. Traditionellt görs grillningen över träkol (sootbul, 숯불), som anses vara den bästa värmekällan för koreansk grillning och används av många bra koreanska BBQ-restauranger.

Koreanska bordsgrillar har vanligtvis ett hål för fettet att rinna av till en dropppanna eller en tallrik. Om du använder en vanlig panna måste du använda en pappershandduk för att suga upp fettet så att det inte ryker.

Vad ska man servera Samgyupsal till
Salladswraps är ett måste! Vi älskar också kkaennip (perillablad) som wraps.  Den unika smaken av kkaennip passar läckert med samgyupsal. Doppa en bit kokt kött i sesamoljesåsen gjord med salt, peppar och sesamolja. Slå sedan in den i ett salladsblad med en klick ssamjang och pa muchim (salladslök) eller helt enkelt skivad salladslök.

Ingredienser – 4 personer
450g skivat sidfläsk
8 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 gröna chilipeppar, grovt skivade
3 – 4 salladslökar, tunt skivade
4 chilipeppar – valfritt
2 salladshuvuden
Persilja

Sesamsås
4 matsked sesamolja
2 tsk salt
svartpeppar efter smak

Ssamjang – dippsås
2 matskedar doenjang  (koreansk sojabönpasta)
1 matsked gochujang (koreansk röd chilipepparpasta)
1 tsk finhackad vitlök
2 tsk sesamolja
1 tsk sesamfrön
1 msk risvin eller mirin – valfritt Om såsen är för tjock, använd en matsked vatten för att tunna ut den.

Instruktioner
Förbered grönsakerna. Blanda ingredienserna till såserna.
Värm grillen (eller en platt panna eller grillpanna). Skär fläskköttsremsorna i kortare bitar.
Lägg till köttet på grillen tillsammans med vitlök, chilipeppar och alla andra grönsaker du använder.

Grilla på medelvärme tills den är genomstekt, vänd en gång. Det är bäst att servera direkt från grillen eller pannan när du lagar mat.