KoMex Koreansk-Mexikansk fusion

Koreansk-mexikansk fusion är en typ av fusionskök som ursprungligen kommer från Los Angeles som kombinerar traditionella inslag av mexikansk mat i amerikansk stil och koreansk mat. Den tidigaste koreansk-mexikanska fusionen innehöll mexikanska eller tex-mexiska rätter som tacos eller burritos fyllda med grillat kött i koreansk stil och kimchi. Typiska rätter inkluderar koreanska tacos och bulgogi burritos. Matkritiker Jane och Michael Stern hävdar att koreansk-mexikansk fusion är en växande mattrend som stadigt har vunnit i popularitet sedan 2009.

Flera restauranger som serverar koreansk-mexikansk fusion finns i Seoul, Sydkorea och Peking, Kina. Till skillnad från i USA, existerar koreansk-mexikansk fusion i segmentet för avslappnade restauranger, medan street food-truckar fortsätter att dominera i USA.

Restauranger som serverar koreansk tacos har funnits i USA åtminstone sedan 1996, med en restaurang i Santa Monica, Kalifornien som heter ”2424 Pico” som använder namnet för koreanska fyllningar inuti en salladsomslag. Ägarna av Kogi Korean BBQ, en food truck i Los Angeles, Kalifornien, använde Twitter för att tillkännage sitt schema och resplan. Under de följande åren öppnade foodtrucks som serverade koreansk-mexikansk fusion i flera städer över hela USA, inklusive San Francisco, Austin, Chicago, Portland, Seattle och Washington. Efter att den första foodtrucken som serverade koreanska tacos, Kogi Korean BBQ, öppnade i Los Angeles i slutet av 2008.

Typiska rätter inkluderar tacos eller burritos tillagade med koreansk grill, som kalbi eller kryddig kyckling, och amerikansk mat som pommes frites med kimchi.